I karrieren min har jeg fått vært med på mye morsomt. Jeg har vært klipper på TV serier med over halvannen million seere, regissert en lavbudsjetts spillefilm som lå på Netflix i en kort periode, tatt filmutdanning i Australia og jobbet på en rekke store og små TV produksjoner. Det jeg er aller mest stolt av i karrieren min hittil er å ha produsert en bitte liten dokumentarserie, som heter «Inkluderingsagentene» med kun tre personer involvert. 

 

Programleder, Greg, er produsent. I tillegg jobbet Saba og jeg som filmfotografer. Selv er jeg redaktør, filmfotograf og klipper. Vi tre gjennomførte jevnlige møter i forkant, og ble enige om form og innhold. Resultatet er fire episoder av en serie som tar for seg det viktige arbeidet som gjøres for enslige unge asylsøkere i en bolig i Oppegård.

 

Det er mange ledd i en vanlig TV produksjon. Først skal materialet logges, så skal et manus skrives av en regissør. Manuset gis til en klipper, som leverer et utkast til redaktøren. Sammen arbeider de så med å få laget et produkt. Dette skal kanskje videre til en ny klipper, tilbakemeldingsrunder med kanal og produsent. Det er med andre ord mange ledd, og derfor kan det fort bli dyrt å produsere TV-serier, dokusåper eller dokumentarserier.

 

Før jeg begynte i Kubrix hadde jeg verdifull erfaring som klipper og videojournalist, og lærte utrolig mye av svært dyktige mennesker. En sesong som klipper på Paradise Hotel ga mer lærdom enn et år på filmskole. I tillegg til å klippe store produksjoner som Farmen og Luksusfellen, fikk jeg og muligheten til å være klipper på dokusåper som Iskrigerne, Oslo S og Bloggerne. Dokusåpene ble produsert av drivende dyktige mennesker i alle ledd, og materialet som kom fra filmfotografene var utrolig levende. Jeg innså at dokusåpesjangeren er utrolig spennende, ettersom den gir et unikt innblikk i et miljø. 

 

Den største a-ha opplevelsen fikk jeg av en kort sommerjobb som klipper for Sporten.com, som holdt på å produsere en dokusåpe om en fotballtrener i 5. divisjon i Bodø. Jeg kom rett fra en sesong med Oslo S, som hadde et team bestående av flere klippere, filmfotografer, regissører og annet crew. Dokusåpen om fotballtreneren ble produsert av bare en person. En person var ansvarlig for manus, filming og hadde allerede klippet de første tre episodene. Det var utrolig inspirerende å se hva en kreativ, hardtarbeidende person kan få til. 

 

Ett år senere ble jeg ansatt i Kubrix, og ett av målene jeg satt meg selv var at vi skal bli leverandører av dokusåper og dokumentarserier. Vi er veldig stolte av å se at «Inkluderingsagentene» har NRK sin logo i høyre hjørne. Filmen ligger tilgjengelig på NRK skolen, og kan brukes av alle lærere til undervisning. 

 

Gjennom mitt daglige arbeid som videoprodusent i Kubrix har jeg blitt kjent med mange interessante miljøer, og flere av disse egner seg godt for fremtidige dokusåper. På måltavla mi står det uthevet i store bokstaver at  jeg skal knytte kontakter hos TV2 Sumo, NRK, VGTV og andre distribusjonskanaler. Fremtidige karrieremål går ut på å se flere logoer i høyre hjørne på innhold vi produserer.

 

Se resten av episodene her:

https://kubrix.no/film/dokumentarer-og-portrettfilm/2202-inkluderingsagentene

 


E-post: morten@kubrix.no

Mobil: 9484 6730