Moderne teknologi gjør det mulig for alle å lage film. Jeg tenkte derfor å samle noen tips og erfaringer, som jeg håper noen kan få nytte av.

 

Tips #1: Tenk nøye over innhold

Planlegg hva du skal si, og si det på en effektiv måte.

 

Når jeg ikke er på opptak eller i klippen, er jeg ofte i nettverksmøter. Der har vi normalt 45 sekunder på å presentere oss for en gruppe mennesker. Jeg tenker alltid følgende før jeg reiser meg:

«Hvorfor skal noen gidde å høre på hva jeg har å si?»
«Hvordan kan jeg si noe som tilføyer dem verdi?»

Dette tror jeg det er lurt å tenke på når du skal lage en kort og konsis film til sosiale medier.

Min erfaring er at du har tre til fire sekunder til å få oppmerksomheten til noen i sosiale medier før de scroller videre. Jeg tenker også at for hvert sekund seerne ikke får verdi øker sjansen for å miste dem.

Et oppdrag vi nylig hadde for Sector Alarm, var å lage 15 korte snutter til sosiale medier. Vi hadde en god og tydelig brief med dem i forkant, som gjorde det mulig å jobbe svært effektivt. På en halv dag klarte vi å spille inn 15 slike snutter. Det fine med slike filmer er at de er effektive å produsere, og krever svært lite etterarbeid. Filmene kunne leveres dagen etterpå.

 

 

 

Tips #2: Kjenn ditt publikum

«Aktive» og «passive» seere


En seer i sosiale medier ser jeg på som en «passiv seer». Seeren har ikke lett etter videoen din, og må derfor overtales til å se den.

En «aktiv seer» har søkt opp filmen din, og har derfor helt andre forventninger og en helt annen tålmodighet.

Om du for eksempel lager filmen «slik bygger du IKEA møbelet», og den er over på 30 sekunder, vil jeg føle meg snytt som seer. Om jeg ser en slik film, forventer jeg detaljerte og enkle beskrivelser, slik at jeg kan se filmen igjen og igjen, mens jeg bygger dette møbelet.

Om jeg derimot skal høre at en selger skal holde et foredrag, så vil jeg gjerne høre et nyttig tips fra selgeren, og så vil jeg vite når og hvor selgeren har foredraget.

Et eksempel på dette, er et lite prosjekt jeg nylig hjalp Jens Quanvik i Salgstinget med. Han har et webinar, som han skulle ha noen enkle promosnutter for. I stedet for at han lagde de selv med mobiltelefonen sin, booket han inn meg og så lagde vi fem filmer på en dag.

I forkant skrev vi ned stikkord til hver film, og utformet en skisse til manus. Så tok vi et par forskjellige tagninger av hver film, og plukket ut den beste. Hensikten med denne filmen er at seeren skal få et nyttig tips, og så skal en interesse vekkes for webinaret. Filmen lå knyttet opp mot en annonse, som gjorde det enkelt for seeren å trykke seg inn for å registrere seg for webinaret.

 

 Et eksempel på filmer som henvender seg til en aktiv seer, er treningsvideoer vi lagde for Studio Fysio, som dette bildet er hentet fra. Vi filmet og klippet sammen fire, fem snutter for dem, men om du har tid, utstyr og mulighet, er dette relativt enkle filmer å lage selv. 

 


En seer av denne filmen følger aktivt med, og gjør øvelsene samtidig. En slik video har høy verdi, for denne vil seeren kanskje se flere ganger i uka.

 

Tips #3: Tekst filmene!

De fleste har ikke på lyden

Ofte ser jeg en video scrolle forbi i feeden. En video stanser jeg automatisk på, og gir den noen sekunder. Om det ikke er en kjendis jeg er fan av, en nær venn eller et familiemedlem, så har jeg ikke automatisk blitt interessert i hva personen har å si. Da hjelper det å kunne lese tekst, for å kunne forstå hva filmen handler om.

Veldig ofte ser jeg ferdig filmen uten å ha skrudd på lyden. Det er jeg langt fra den eneste som gjør. Sørg derfor alltid for at filmene dine er teksta. Jeg mener at en film uten tekst bør du regne med at ikke blir sett.

Her er et eksempel på en film, som egner seg godt å lage selv for sosiale medier:

 

 


Greg og Aleksander jobber med sosialsektoren med ungdom- og foreldreveiledning. De legger jevnlig ut videoer med meningsfulle budskap. I forkant av denne filmen har de planlagt nøye hva de skal si, og så får de gjort det på en effektiv måte. Min innsats var å tekste denne filmen, og fjerne noen overflødige sekunder på starten og slutten. Jeg føler at dette er et klassisk eksempel på en fin film du kan oppdage i sosiale medier, men som du ville ha scrollet forbi om den ikke var teksta.

 

Noen tekniske tips


Teknisk tips #1: Vær varsom med å filme utvendig

En overskyet dag er en fin dag


Her er to bilder fra et intervju vi gjorde med Ø.M. Fjeld for yrkesserien vår «yrker på to minutter».Bildet over er på starten av intervjuet, og sola kom tittende frem. Dette gir oss et ufokusert og ubehagelig bilde. Vi flytter oss derfor inn i skyggen og får dette utsnittet, som du ser i bildet under.


Om du skal filme deg selv vandrende langs et bybilde, så sørg for at du ikke har sola i ryggen. Da vil ansiktet ditt være en eneste stor skygge. Sørg også for at du ikke har sola rett i ansiktet, for da vil du myse. I det øverste bildet er sola rett over vårt intervjuobjekt. Halve ansiktet hans dekkes dermed av skygge.

Sett pris på overskya dager. De er geniale for utvendig filming.

Se nøye gjennom utsnittet før du filmer, og ikke vær redd for å ta flere tagninger.

 

 

Teknisk tips #2: Ha god lyd

Dårlige videobilder er lettere å tilgi enn dårlig lyd.

Shakycam og dårlige komponerte bilder kan være et stilistisk valg, men dårlig lyd er det ingen som tilgir.

Du kan være heldig å slippe unna med dårlig lyd i sosiale medier så lenge ingen skrur på lyden, men jeg anbefaler allikevel å sørge for at lyden er så god som overhodet mulig.

Det fine med å filme seg selv fra mobilen, er at du står såpass nære mikrofonen. Om du er utvendig, så sørg for at det er vindstille.

 

 

Et siste tips: Tid er penger

Det kan være rimeligere å hyre inn eksperter enn å gjøre det selv

En rekke av våre oppdrag er av den relativt enkle sorten. Grunnen til det, er fordi vi bruker mindre tid på å filme, klippe, tekste og levere filmer til publisering. Jens fra Salgstinget kunne ha laget filmene selv. Greg og Aleksander kunne ha tekstet filmen uten min assistanse, men de er travle mennesker, og de sparer faktisk penger på å hyre inn en videoprodusent.


Lykke til med dine filmprosjekter. Ta gjerne kontakt om du ønsker noen flere tips eller annen assistanse.

 

 

 


E-post: morten@kubrix.no

Mobil: 9484 6730