Det fine med film er muligheten til å gi regi og å klippe. Jeg mener at dette gir alle muligheten til å skinne foran kamera. Dette er et format jeg ønsker å komme tilbake til i fremtidige blogginnlegg. I dette innlegget vil jeg fokusere på intervjuteknikker, og gi noen konkrete tips til de som står foran kamera.

 

 

 

Det som ofte overrasker meg med å lage film, er hvordan et kamera plutselig kan fjerne karismaen og utstrålingen til noen. Flere ganger har jeg observert at en person prater med meg rett før opptak, men så fort den røde knappen på kamera blir synlig, fryser vedkommende. Dette kan være alt fra en foredragsholder eller rørlegger, til en administrerende direktør i et stort konsern.


Mange intervjuobjekter forteller meg i etterkant om svette hender, nervøsitet og usikkerherhet. Min jobb som regissør er å raskt få fjernet disse hindrene, og å sørge for at personen som blir filmet oppleves like karismatisk og interessant på film som i virkeligheten.

Hver uke får jeg god trening i å møte og intervjue nye mennesker gjennom serien «Yrker på to minutter», der jeg møter jeg en rekke hverdagshelter. Flere av disse har aldri blitt intervjuet før. Filmene følger samme form. Vi bruker 15 til 20 minutter på å prate sammen, og i etterkant klippes dette ned til to dynamiske minutter. Det som motiverer meg i hvert opptak, er å få alle til å fremstå som om de er drevne foran kamera.


Her er et eksempel fra serien:

 

Se flere spennende yrker på to minutter her

 

Tips #1: Glem kameraet

Prat til regissøren over linsa, og glem at kameraet er på.

Min erfaring er at mange blir nervøse for å si noe feil så fort vi starter opptak. Med mindre du er på direktesending, er ikke dette noe å være engstelig for. Ta deg god tid, og snakk til personen bak kameraet slik du ville gjort om kameraet ikke var der. Dersom det som filmes streames direkte, eller om det skal være en lang, uredigert tagning; fokuser heller på å snakke til regissøren enn til kameraet.

I denne videoen prater Jens sammenhengende uten pause, og uten redigering. Han henvender seg direkte til meg, som følger med på hva han sier, rett over linsa.


Å glemme kameraet er ikke så lett som det høres ut, og det er derfor fint å ha en regissør som kan ta vare på deg under opptak. Finn en person du har god kjemi med, som gjerne gir deg konstruktive tilbakemeldinger. De som filmer deg skal sørge for at ditt budskap når frem. Det innebærer at du skal fremstå like karismatisk når den røde knappen lyser, som når den er skrudd av.

Slapp av, stol på kamerateamet ditt og prat naturlig. Vi fortsetter å rulle til det sitter, så ikke vær redd for at det må være perfekt med én gang.

 

Tips #2: Prat som om vi tar en øl sammen

Hvordan ville du snakket til meg i en sosial setting? Gjør det samme under intervjuet.

Kamera har en tendens til å gjøre folk stive og forsiktige. Det er lett å bli selvbevisst, forsiktig og nølende. Grunnen til at jeg ofte sier “lat som om vi tar en øl sammen”, er for at jeg egentlig ber personen om å slappe av.


I denne filmen får Roar noen enkle stikkord, men slipper å tenke på å huske et manus. Filmen skal kommunisere nytteverdien av et enkelt, digitalt verktøy.

 


Tips #3: Stol på klippen

Det går ikke direkte.

Jeg opplever ofte at folk nøler når de blir intervjuet. Folk er ofte redd for å si noe feil, og resultatet er at de høres usikre ut. Mitt råd er å stole på klippen. Du trenger ikke redigere deg selv under intervjuet. Det er produksjonsselskapet sin jobb å gjøre i etterkant.

Sørg for at du har sitatgodkjenning, og dermed vil kunne se over filmen før den publiseres. Når du har denne retten, trenger du ikke være bekymret for å si noe feil, og du trenger dermed heller ikke å begrense deg.

I filmen “hvordan snakke med ungdom om cannabis” intervjuer jeg Aleksander og Greg. De stoler på at jeg, som klipper og regissør, forvalter intervjuet deres på en god måte, og de tør derfor å snakke fritt om et følsomt tema.

 


Tips #4: Få meg til å forstå budskapet

Om jeg skjønner det, så vil seeren også gjøre det.

I mitt yrke er jeg så heldig at jeg får møte mange eksperter innen en rekke områder. De har ofte ganske kompliserte budskap som skal forklares på en enkel måte. Mitt råd til dem er da alltid at de må få meg til å forstå budskapet. Om jeg forstår det, vil seeren også forstå det.

I denne filmen møter jeg en fullstack-utvikler som på en kort og konsis måte skal forklare fordelene ved å jobbe for Evry. Selv er jeg ikke en fullstack-utvikler, men forstår enkelt hvorfor han trives i jobben sin. Når jeg som regissør sitter igjen med det inntrykket på opptak, er det en enkel jobb å klippe sammen intervjuet.

 


Tips #5: Naturlig tale er bedre enn innøvde replikker

Stikkord er bedre enn manus.

Om du ikke er en profesjonell skuespiller, er sannsynligheten langt større at du vil høres mer naturlig ut om du snakker ut i fra stikkord.

Det er viktig å gjøre forberedelser, men for mye forberedelser kan sørge for at du tenker for mye under selve intervjuet. Min erfaring er at intervjuobjekter som har skrevet ned for mange setninger, bruker like mye energi på å huske disse setningene som å prøve å svare på spørsmålene mine. Dette går ofte på bekostning av kvaliteten.

Du kan også velge å bruke en teleprompter (skjerm med rulletekst), slik at du leser opp noe du har skrevet på forhånd, men min erfaring er at du vil høres mer naturlig ut om du snakker naturlig.

I denne filmen fikk jeg muligheten til å intervjue en jordmor. Jeg føler at hun snakker varmt og fint om et utrolig givende yrke.

 

 

Ønsker du flere tips? Send meg gjerne en mail, eller ta kontakt for en uforpliktende prat over en kaffekopp.

E-post: morten@kubrix.no
Mobil: 9484 6730